* Битката в геополитиката измести спортните състезания * Западът бойкотира, Изтокът

...
* Битката в геополитиката измести спортните състезания * Западът бойкотира, Изтокът
Коментари Харесай

Пекин 2022: Олимпиада на политиците

* Битката в геополитиката измести спортните състезания  * Западът бойкотира, Изтокът се стича за срещата Путин-Си Дзинпин      
От през днешния ден светът е Олимпиада, а в центъра е Пекин, където с обилна гала се откриват Зимните олимпийски игри. Те обаче с нищо не наподобяват на летните, извършени единствено преди месеци в Япония.

Нито пандемията, нито спортистите са под прожекторите. Оттам и настроението е надалеч от приповдигнатото. 

Кой най-вече поддържа уйгурите в борбата им с китайските управляващи? Кои страни бойкотират съревнованието? Какво ще си кажат съветският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Цзинпин? Какви са неразрешените думи за участниците?

Тези въпроси вълнуват света доста повече от спортната форма на олимпийците и последните промени в националните тимове поради разболели се или сложени под карантина спортисти.

Още от средата на предишния месец игрите бяха поставени на геополитическата маса в спора сред НАТО и Съединени американски щати като картата, която ще обезпечи краткотрайно понижаване на напрежението, задействайки клаузата в контракта на Организация на обединените нации, че военни дейности няма до време на игрите.А какво ще стане след това с тлеещия спор поради Украйна и до каква степен той ще бъде въведения към международно напрежение по тематиката Тайван, зависи не от броя на съветските и китайски олимпийски медали, а от отборните изявления или знаци на държавните мъже по тематиката за боен съюз Русия- Китай.Всичко в Пекин мирише на политика. 

Неправителствени американски организации използваха  олимпийския огън, с цел да разпалят обвиненията против Китай за нарушение на човешките права по отношение на уйгурите и с това, което Вашингтон дефинира като геноцид против мюсюлмански малцинства. Политици и организации от месеци приканват за протест на игрите.Освен Съединени американски щати, Англия, Япония, Австралия, Канада, Литва, Естония и Белгия се причислиха към политическия протест.Германия също няма да изпрати високопоставени политици в Пекин, макар че федералното държавно управление не загатва категорично дипломатическия протест като причина за решението. Севернокорейският водач Ким Чен ун остави спортистите си отвън Пекин 2022 като изясни решението си с пандемията, само че и с " враждебните сили " от Западния свят, които се опитвали да попречат на сполучливото разкриване на игрите.

Директорката на организацията Human Rights Watch за Китай Софи Ричардсън нарече списъка с посетители - селекция на ръководители,които нарушават човешките права в своите страни.

Освен Путин, в листата на политическите вип посетители са над 20 страни, сред които Саудитска Арабия, Египет, Катар, Туркменистан, Пакистан и Казахстан.

Сестрата на тайландския крал е единствената жена в листата.

Съвсем предстоящо, от европейските страни президентите на Полша и Сърбия Анджей Дуда и Александър Вучич също идват в Пекин. Там към този момент е и Великият херцог на Люксембург Анри.  Най-големи рецензии от Запада отнесе наличието на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.А изявление на Ян Шу, заместник-директор по интернационалните връзки на организационния комитет в Пекин, наля масло в мелницата на всички, които подлагат на критика Китай за ограничавания на права и свободи, изключително след мистериозното изгубване на китайската тенисиска.

Той съобщи, че изказванията на спортистите ще бъдат следени и разследвани от " профилирани отдели ".. 

Всяко държание или тирада, които са срещу олимпийския дух, изключително против китайските закони и разпореждания, също подлежат на несъмнено наказване ", беше коментарът на Янг на конференция. Като едно от следствията бе апела на редица западна страни към участниците в Олимпиадата да не употребяват мобилни телефони и, тъй като съществувал риск от кибершпионаж, обвързван с приложението My2022.

Политизацията на игрите влезе даже в метеопрогнозите. Рязкото намаляване на температурите под -10 градуса в навечерието на откриването им накара спортни мнения да го поясняват като сибирския мраз, нахлул в Китай още преди появяването на Путин. Преди 14 години олимпийските игри в Китай изстреляха кмета Си Цзинпин по най-бързата писта на политическата стъблица в Поднебесната империя. Сега целият свят е вперил очи какъв ще е политическият резултат за него от надпреварата, което прави със себе си по време на започващата през днешния ден олимпиада.           
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР